An old farm house, surrounded by a feature front garden/entrance area and a rear terrace, was to complement and re-join the main house using reclaimed bricks and natural stone paving as an integral part of a comprehensive design of both hard and soft landscaping. This BALI award winning inspired design centred on the creation of two formal areas. Working from a carefully drafted layout each area was designed to provide and invite visitors to walk around the individual spaces and rest awhile at specific viewing points to take-in and contemplate other garden features surrounding the space. A new large terrace area has been surrounded by new low brick retaining walls. A water feature within the terrace breaks up the expanse of paving and adds character. The terrace area leads a visitor down a stepping stone path to a set of feature gates at the end of the garden. All terrace and surrounding garden beds / borders have been newly planted

This project won the 2013 National Landscape Awards. The Old Farmhouse Garden was built by us (TSLandscapes) and designed by Christine Whatley. For more details of the awards and winning projects please visit the BALI Awards website

Key Features

 

Brickwork

The use of reclaimed bricks to match the exterior of the original farm house with their mitred corner details, complement the weathered profile of the house for all the raised brick features such as planters, retaining walls and step risers with exposed faces as well as for use underfoot as paths and edgings

Terrace and water feature

The natural sun deck terrace formed by Raj Green sandstone flags sit naturally within a profusion of wild meadow flowers and grasses. The concrete screed and waterproofed sunken water feature with its rectangular form and relatively narrow width provides interest not only in the change in level it brings within the surrounding flat terrace but as an intriguing feature to draw the gaze to its edge in safe contemplation

Pathways and parterre

The reclaimed brick, the sand coloured gravel and the sandstone flags form natural companions and their combined effects are shown in the small parterre featuring a planted natural stone urn at its centre. The paviors laid in a basket weave pattern provide access to and from the circular path around the centre piece and form four planted quadrants by their crossing. A feature that may be appreciated both from the ground and from a raised vantage point

Blacksmith’s gate

Designed especially for this garden’s setting, the blacksmith forged iron gate is purposefully sited to provide an interim focal point or stopping point for the eye of a passer-by before their contemplation of treading the stone and flagged path truncated by the naturally cut grass area that softly transitions and invites access to the gate and the world beyond